Istorie

În 2010, Cluj-Napoca era primul oraș din România care își anunța oficial intenția de a candida la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2020/2021. În luna august a anului 2010, Asociația „Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană” lua ființă în mod oficial, un an mai târziu schimbându-și numele în „Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană”. Informații despre activitatea Asociației în perioada 2010-2016 se găsesc pe site-ul www.clujnapoca2021.ro.

Procesul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a adus numeroase beneficii pentru Cluj-Napoca și a marcat mai multe premiere în istoria de 30 de ani a acestei competiții în Europa.

Dintre orașele candidate din România, Timișoara a fost aleasă Capitală Europeană a Culturii în 2021, în urma celui mai strâns vot din istoria competiției: după două runde de egalitate perfectă (6 la 6), președintele juriului a trebuit să-și folosească, tot pentru prima oară în istorie, votul decisiv pentru a nominaliza orașul câștigător. O altă premieră a fost descrierea detaliată a situației voturilor în cadrul raportului oficial emis de juriul competiției, în care acesta salută intenția orașului Cluj-Napoca de a-și implementa programul de candidatură chiar și în lipsa titlului european.

În ianuarie 2017 Asociația avea să devină Centrul Cultural Clujean, începând o nouă etapă a existenței sale.